Do góry

Dania główne Przepis na:

Drobiowe piersi z kaszą jaglaną i wiosenną sałatką

Drobiowe piersi z kaszą jaglaną i wiosenną sałatką

Autor: kulinarnagosia

Przepisów i artykułów: 62 Ocena: 412

Dodano: 31.01.2017

Odsłon: 358

Przepis zaczerpnęłam z dietetycznych przepisów mojej córki, ale jak to ja, troszkę go zmodyfikowałam po swojemu.

Składniki

  • 2 piersi z kurczaka
  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka masła
  • sól, pieprz do smaku
  • składniki na sałatkę:
  • 1 ogórek sałatkowy
  • 1 opakowanie pomidorków koktajlowych
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 1 pęczek koperku
  • 1 duży jogurt naturalny
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Do przyrządzenia kaszy najpierw kroimy cebulę w kosteczkę i lekko podsmażamy na oleju z dodatkiem masła. Jeżeli ktoś skrupulatnie liczy kalorie to masło można pominąć.
    Chociaż powiem, że masło świetnie podkreśla smak kaszy jaglanej.
    Nastawiamy do zagotowania szklankę wody. Przed wrzuceniem do wody płuczemy kaszę na sitku zimną wodą, następnie przelewamy wrzątkiem i wsypujemy na gotującą się lekko posoloną wodę. Dodajemy podsmażoną cebulkę. Płomień gazu zmniejszamy do minimum i gotujemy pod przykryciem 20 min.

  2. Piersi kroimy w drobna kostkę. Podsmażamy na oleju. Przykrywamy patelnię i dusimy ok.10 min nie podlewając wodą. Mięso samo puści wodę. Następnie ściągamy pokrywkę i dusimy do odparowania wywaru. Solimy i pieprzymy do smaku.

  3. W tym czasie przygotujemy sałatkę.
    Warzywa kroimy w kosteczkę, dodajemy posiekany koperek, zalewamy wszystko jogurtem, solimy i pieprzymy do smaku.

  4. Gotową kaszę i podsmażone mięso wykładamy na talerz z dodatkiem wiosennej sałatki. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń