Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sos boloński to klasyk włoskiej kuchni, więc – jak to z klasykami bywa – w ka...
Odsłon: 3047
Zapiekanki z pieczarkami to prosty, a zarazem pyszny sposób na szybki posiłek...
Odsłon: 461
Pizza neapolitańska to chrupiące ciasto z niewielką ilością aromatycznych dod...
Odsłon: 2619
Sos boloński to klasyk włoskiej kuchni, więc – jak to z klasykami bywa – w ka...
Odsłon: 3047
Zapiekanki z pieczarkami to prosty, a zarazem pyszny sposób na szybki posiłek...
Odsłon: 461
Pizza neapolitańska to chrupiące ciasto z niewielką ilością aromatycznych dod...
Odsłon: 2619
Składniki
Na patelni, na oleju rzepakowym zeszkilić cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Ugotowane ziemniaki zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Można przecisnąć przez praskę. Najlepiej robić to w miseczce. Masę ziemniaczaną delikatnie ugnieść. Podzielić na cztery części. Jedną część przenieść na pozostałe ziemniaki, a w puste miejsce nasypać mąkę ziemniaczaną i pszenną. Po połowie. Dodać jajko i wyrobić masę. Przełożyć na stolnicę. Zrobić gruby wałek. Delikatnie podsypywać mąką. Wałek podzielić na cztery części. Z każdej części zrobić klusek. Delikatnie spłaszczyć i pokroić po skosie na małe kawałki. Wrzucić do garnka z gotującą się posoloną wodą. Gotować kilka minut. Wyławiać łyżką cedzakową i przekładać na patelnię z cebulką. Delikatnie pomieszać żeby kluseczki oblepiły się cebulką. Oprószyć delikatnie pieprzem młotkowanym z kolendrą i macierzanką tymiankową. Podawać gorące np z sałatką, mięsem. Smacznego.