Do góry

Desery Przepis na:

Drożdżowa babka z kolendrą

Drożdżowa babka z kolendrą

Autor:

Przepisów i artykułów: 454 Ocena: 6702

Dodano:

Odsłon: 8372

Królowa wielkanocnego stołu - WIELKANOCNA BABKA. Teraz proponuję babkę z kolendrą i herbatą matcha . Lukier też z dodatkiem herbaty i skórki z limonki. Babka jest pulchna i mniej słodka, gorąco polecam.

Składniki

  • mąka pszenna 300 g
  • świeże drożdże 30 g
  • masło 60 g
  • cukier 60 g
  • mleko 180 ml
  • 3 żółtka
  • cukier waniliowy 1 łyżeczka
  • herbata matcha 1 łyżka
  • świeża kolendra 2 garście + 2 garście żurawiny
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • Lukier: 3 czubate łyżki cukru pudru
  • sok z cytryny ok. 1,5 łyżki
  • herbata matcha ok. 1/3 łyżeczki
  • skórka z limonki
> 6 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Żurawinę moczymy w gorącej wodzie, gdy napęcznieje odcedzamy.
    Masło rozpuszczamy na niewielkim ogniu, studzimy.
    Kolendrę , listki razem z łodygami drobno siekamy.
    Z drożdży, 1 łyżeczki cukru i 2 łyżek letniego mleka robimy niby zaczyn, gdy drożdże będą płynne dodajemy je do przesianej mąki z herbatą matcha.
    Żółtka ubijamy łyżką z resztą cukru, dodajemy do mąki.
    Do ciasta dolewamy mleko, roztopione masło, dodajemy żurawinę, kolendrę i dokładnie zagniatamy, właściwie mieszamy, bo ciasto ma dość luźną konsystencję.
    Tę czynność zagniatania możemy też zrobić w robocie kuchennym.
    Ja robiłam ręką, bo to ciasto zagniata się łatwo.
    Ciasto przykrywamy i odstawiamy na kilkadziesiąt minut do wyrośnięcia.
    Formę z kominem 20 cm lekko smarujemy olejem.
    Gdy ciasto zwiększy swoją objętość prawie dwa razy, przekładamy do foremki. W tym celu dobrze jest naoliwić ręce oliwą, gdyż ciasto jest luźne. Wyrównajmy powierzchnię ciasta.

  2. Formę przykrywamy ściereczką i znów odstawiamy do wyrośnięcia na około 10 minut.
    Piekarnik nagrzewamy do 180 C, wstawiamy blaszkę i pieczemy około 30-35 minut. Ja po 20 minutach zmniejszyłam temperaturę na 170 C.
    Lukier.
    Cukier mieszamy z 1 łyżką soku z cytryny i herbatą, gdy będzie zbyt gęsty dodajemy jeszcze sok.
    Przestudzoną babkę polewamy lukrem i na wierz ścieramy skórkę z limonki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 27 marca "Baba by się przydała, kiedy zapada mrok", jak śpiewa Nocny Kochanek xD

Pyszne ciacho, zrobisz jedną więcej? ;)
Odpowiedzi: 4 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń