Do góry

Desery Przepis na:

Drożdżowa rolada orzechowo-cynamonowa

Drożdżowa rolada orzechowo-cynamonowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 11 Ocena: 104

Dodano:

Odsłon: 1834

pyszności, których nie trzeba zachwalać

Składniki

5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Drożdże rozprowadzić w ciepłym (lecz nie gorącym mleku) z 1 łyżką cukru. Odstawiamy rozczyn do wyrośnięcia na ok. 0,5 godziny.

  2. Masło rozpuszczamy i pozostawiamy do wystygnięcia.

  3. Mąkę, cukier i sól wysypać na stolnicę lub wyszorowany blat. Dodajemy jajko (najlepiej w temperaturze pokojowej), rozpuszczone masło i rozczyn. Wszystko razem wyrabiamy i w razie potrzeby podsypujemy mąką. Zagniecione ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na ok. godzinę.

  4. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o grubości ok 0,5 cm. Na wierzch wysypujemy wymieszane orzechy z cukrem i i cynamonem. Zwijamy całość w roladę i układamy na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Ja dodatkowo zawinęłam roladę w kształt rogala.

  5. Piec w temperaturze 170 stopni przez ok. 30 min. Wierzch można polać lukrem lub czekoladą. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń