Do góry

Desery Przepis na:

Drożdżowe bułeczki z marmoladą

Drożdżowe bułeczki z marmoladą

Autor:

Przepisów i artykułów: 9 Ocena: 305

Dodano:

Odsłon: 6841

Uwielbiam wszystko co drożdżowe. Kiedy zobaczyłam przepis na te bułeczki wiedziałam, że muszę je zrobić! Wyszły dwa typy – jedne robiłam z marmoladą, a drugie wedle życzenia mojego mężczyzny z nutellą. Wyszły pyszne. Miękkie, nie za słodkie. Idealne do kawy, czy do mleka na śniadanie. A nawet do pracy:) (wyszło mi 15 małych bułeczek):

Składniki

  • 0,5 kg mąki
  • 40 gramów świeżych drożdży
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 2 żółtka
  • 1/4 kostki masła
  • sól
  • Kruszonka:
  • 1/4 kostki masła
  • 5 łyżek cukru
  • 1 szklanka mąki
  • Dodatkowo:
  • marmolada, nutella lub opcjonalnie dżem (aczkolwiek marmoladę i nutellę łatwiej się nakłada i formuje bułeczki – dżem lubi się r
  • białko do posmarowania drożdżówek
5-6 os. > 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Drożdże kruszymy do miski, dodajemy 4 łyżki cukru, 4 łyżki mąki i zalewamy szklanką letniego mleka. Mieszamy do całkowitego połączenia składników. Odstawiamy w zaciszne miejsce do wyrośnięcia i czekamy niecałe 10 minut aż drożdże ruszą. Ja wstawiłam do zimnego piekarnika.

  2. W tym czasie przesiewamy mąkę do dużej miski, dodajemy do niej cukier i szczyptę soli. Mieszamy. Roztapiamy masło i chłodzimy.

  3. Do wyrośniętych drożdży dodajemy żółtka. Mieszamy razem i wlewamy mieszankę do mąki. Zaczynamy warzechą wyrabiać ciasto. Powoli dolewamy roztopione masło i wyrabiamy ciasto dłońmi, aż będzie lśniące i elastyczne.

  4. Przykrywamy miskę ścierką. Odstawiamy na około 45 minut w zaciszne miejsce – ponownie zimny piekarnik.

  5. Po tym czasie, gdy ciasto podwoi objętość wyjmujemy je na blat. Kilka razy lekko zagniatamy i odrywamy kawałki ciasta formując z nich kulki, które spłaszczamy. Na środku łyżką układamy marmoladę i zawijamy końcówki formując z nich bułeczki. Ja robiłam je sposobem „na pieroga”, czyli lepiłam jak pierogi, a dopiero potem formowałam kształt bułeczek.

  6. Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy jeszcze na około 15-20 minut.

  7. W tym czasie przygotowujemy kruszonkę. Rozpuszczamy masło. Do jeszcze ciepłego dodajemy cukier i rozpuszczamy go, przy okazji chłodząc masło. Kiedy będzie zimne, dodajemy mąkę i wyrabiamy paluszkami kruszonkę. Gdyby było zbyt mokre można dosypać mąki.

  8. Bułeczki smarujemy białkiem i posypujemy kruszonką.

  9. Piekarnik nagrzewamy nagrzewamy góra-dół – 200 stopni. W funkcji termoobieg na 190 stopni. Pieczemy bułeczki około 25 minut.

    Ja moje przykrywałam folią aluminiową, bo za bardzo się przypiekały z wierzchu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń