Do góry

Desery Przepis na:

Drożdżowe ciasteczka z jabłkami i cynamonem

Przepis dnia 2018-04-16
Drożdżowe ciasteczka z jabłkami i cynamonem

Autor:

Przepisów i artykułów: 118 Ocena: 1308

Dodano:

Odsłon: 560

Idealne na przekąskę, albo do szkolnej lunchówki - ciasteczka z drożdżowego ciasta, wypełnione jabłkami obtoczonymi w cukrze i cynamonie. Przepyszne

Składniki

  • 15 gr drożdży
  • 8 łyżek cukru
  • łyżka mleka
  • 450 gr mąki
  • kostka margaryny albo miękkiego masła
  • pół łyżeczki ekstraktu z wanilii ( opcjonalnie)
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki śmietany
  • szczypta soli
  • 4 duże jabłka lub 6 małych (muszą to być kwaśne i twarde jabłka, nie rozpadające się podczas pieczenia np szara reneta)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • cukier puder do posypania
5-6 os. 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Drożdże zmieszać z cukrem i 2 łyżkami lekko ciepłego mleka. Odstawić na 10 minut.
    W tym czasie obrać i pokroić jabłka – duże na ósemki, mniejsze na ćwiartki. Jabłka obtoczyć w cynamonie i 2 łyżkach cukru.
    W misce wymieszać mąkę, margarynę, pozostały cukier, ekstrakt z wanilii, jajka, śmietanę, sól i mieszankę drożdży.
    Zagnieść na gładkie ciasto – powinno uformować się w kulę i nie może się lepić do miski i rąk - trzeba wyrabiać ok 10 minut. Odstawić ciasto przykryte ściereczką na 20 minut.

  2. Ciasto rozwałkować na stolnicy (dobrze oprószonej mąką, żeby się nie przyklejało)- można je podzielić na dwie części, żeby łatwiej było rozwałkować, następnie wycisnąć kółka za pomocą większego kubka albo małej miseczki – wielkość taka, żeby pomieściła cząstki jabłek. Jabłka kłaść na kółku ciasta i zlepić na kształt pieroga. Pierożki rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenie, wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok 20 minut- aż będą ładnie zarumienione.
    Po wyjęciu ostudzić i oprószyć cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń