Do góry

Desery Przepis na:

Drożdżowe kopertówki z powidłami-pyszne drożdżówki

Drożdżowe kopertówki z powidłami-pyszne drożdżówki

Autor:

Przepisów i artykułów: 165 Ocena: 3735

Dodano:

Odsłon: 7216

dziś zapraszam na pyszne drożdżówki z powidłami w kształcie kopert :) Są idealne do popołudniowej kawy, czy dla dzieci jako drugie śniadanie. Bułeczek wychodzi dużo, są mięciutkie i długo zachowują świeżość. Zapraszam

Składniki

  • ROZCZYN -7 dag drożdży świeżych -0,5 l ciepłego mleka -0,5 szklanki mąki -3 łyżki cukru
  • RESZTA SKŁADNIKÓW CIASTA -1 kg mąki -125g roztopionego masła lub margaryny
  • -1 łyżka cukru waniliowego -0,75 szklanki cukru
  • -1 łyżeczka soli -4 jajka
  • DODATKOWO -1 jajko do smarowania bułeczek -gęste powidła śliwkowe lub dowolne nadzienie
5-6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Do dużej miski kruszymy drożdże,dodajemy mąkę oraz cukier. Całość zalewamy ciepłym mlekiem.
    Mieszamy,odstawiamy na 10 minut aby rozczyn podrósł.

  2. Następnie dodajemy jajka utarte z cukrem, sól, cukier waniliowy, przesianą mąkę i wszystko mieszamy.

    Następnie dodajemy roztopione masło lub margarynę-nie może być gorące.
    I wyrabiamy ciasto. Jak się bardzo klei to należy dodać trochę mąki,nie za dużo,by bułeczki nie wyszły twarde. Ciasto wyrabiamy około 5-7 minut dobrze je napowietrzając.
    Następnie odkładamy je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut.

  3. Po tym czasie urywamy kawałek ciasta, podsypujemy mąką i wałkujemy na spory placek, kroimy na kwadraty, na każdy kwadrat dajemy trochę nadzienia

  4. i sklejamy naprzemienne boki tak by wyszło coś na kształt koperty.

  5. Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy rozbełtanym jajkiem i pieczemy na złoty kolor w temp 180 stopni :)

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń