Do góry

Śniadania Przepis na:

Drożdżowe okulary.

Drożdżowe okulary.

Autor:

Przepisów i artykułów: 241 Ocena: 7792

Dodano:

Odsłon: 637

Pyszne, puszyste, drożdżowe, nadziane bułeczki idealne na śniadanko.

Składniki

  • ciasto drożdżowe: 20 g drożdży świeżych
  • 100 ml mleka ciepłego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 50 ml oleju
  • 1 jajko
  • pół łyżeczki soli
  • 250 g mąki pszennej
  • 3 parówki
  • 100 g sera żółtego
  • papryka ostra, zioła prowansalskie
  • 1 jajko do posmarowania
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Do rozkruszonych drożdży dodajemy ciepłe mleko, cukier, łyżkę mąki, mieszamy i czekamy by ruszyły. Po 10 minutach dodajemy sól, olej, jajko, i mąkę wyrabiamy na elastyczne ciasto. Odstawiamy na 20 minut by troszkę podrosło.
    Wałkujemy na prostokąt, smarujemy całość jajkiem. Po bokach układamy parówki i posypujemy startym serem, który delikatnie oprószamy papryką mieloną i ziołami.

  2. Zwijamy ciasto do siebie w dwa rulony, połączenie możemy posmarować jajkiem by nam ładnie się skleiło.
    Kroimy nasz rulon w paski, u mnie wyszło 15 bułeczek, układamy na papierze do pieczenia.
    Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 20 minut na złoty kolor w 180 stopniach.

  3. Podajemy z majonezem, ketchupem, ulubionymi sosami, posypane cebulą prażoną.
    SMACZNEGO

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń