Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Drożdżowe oponki waniliowo-cynamonowe"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 191
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 191
Składniki
Mleko gotuję z laską wanilii, przecedzam i odstawiam. Gdy jest już letnie, rozpuszczam w nim drożdże i odstawiam na 10 minut w ciepłe miejsce.
Dodaję roztopione letnie masło, cukier, jajka, mąkę i sól. Wyrabiam mikserem na gładkie, lśniące ciasto, odstawiam.
Gdy ciasto dwukrotnie podwoi objętość, wałkuję je i wycinam szklanką oponki. Wkładam na 15-20 minut do piekarnika nagrzanego do 180oC.
Ostudzone posypuję cukrem pudrem i cynamonem lub cukrem waniliowym z cynamonem.
Czas przygotowania: 60 minut. Cena sztuki: około 0,70 zł.Źródło: Rewia