Do góry

Przekąski Przepis na:

Drożdżowe ptaszki

Drożdżowe ptaszki

Autor:

Przepisów i artykułów: 131 Ocena: 1265

Dodano:

Odsłon: 1982

Pyszne ptaszki z ciasta drożdżowego. Pyszne na śniadanie i majówkę.

Składniki

  • 100 g margaryny
  • 500 g mąki+ maka do podsypania
  • 2 stołowe łyżki cukru( jeśli bułeczki mają być słodkie to 100 g cukru)
  • 200 ml letniego mleka
  • 2 jaja
  • szczypta soli
  • 14 g świeżych drożdży lub 7 g suszonych
  • kminek, rodzynki, lub czekoladowe cukierki na oczy
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka mleka
> 6 os. > 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Rozczyn: drożdże rozdrobnić, włożyć do miski. Dodać cukier i mleko, zamieszać. Zasypać 1-2 łyżkami mąki, nakryć ściereczką i zostawić na około 20 minut do wyrośnięcia.

  2. Margarynę rozpuścić w rondelku. Ostawić do ochłodzenia. W tym czasie do miski wsypać mąkę, dodać jaja. Moja mama zawsze sypie solą po żółtkach, podobno ciasto ma wtedy ładniejszy kolor. Następnie wlać rozczyn, a na koniec roztopioną margarynę Palma. Ciasto wyrobić. Nakryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia.

  3. Ciasto wyrobić jeszcze raz porządnie, aż bedzie samo odstawało od miski. Nakryć jeszcze raz ściereczką i zostawić do wyrośnięcia.

  4. Gdy ciasto wyrosło, zaczniemy robić bułeczki. Stolnicę posypujemy mąką. Kawałek ciasta dzielimy na równe kulki. Z każdej kulki rolujemy wałeczek. Następnie ostrożnie zawiązujemy węzełek na środku wałeczka. Końcówka wałka, która jest na górze to będzie główka. Robimy ją bardziej okrągłą i formujemy dziobek. W miejsce oczek wkładamy kminek. Dolna końcówka wałka to ogonek. Nacinamy go nożem dwa razy.
    Gotowe, kolejne ptaszki robimy w podobny sposob. Kładziemy na blaszkę do wyrośnięcia. Pamietajmy, żeby nie robić ptaszków za dużych, bo bułeczki jeszcze urosną.

  5. Mleko wymieszać z żółtkiem i pędzelkiem posmarować ptaszki. Piekarnik nagrzać do 180 stopni i piec ptaszki na złoty kolor około 20 minut. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (16)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń