Do góry

Desery Przepis na:

Drożdżowe racuchy z kwiatami bzu

Drożdżowe racuchy z kwiatami bzu

Autor:

Przepisów i artykułów: 253 Ocena: 2321

Dodano:

Odsłon: 516

Na rozpoczęcie sezonu przetwarzania czarnego bzu przygotowałam wspaniałe drożdżowe racuchy z dodatkiem kwiatów. Podałam je z pierwszymi truskawkami z ogródka i pierwszym miodem prosto z ula, płynnym, świeżym i pysznym!

Składniki

  • 250 g jasnej mąki orkiszowej lub pszennej
  • 15 g świeżych drożdży
  • 1 szklanka mleka (lub mleka pół na pół z kefirem)
  • 2 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 1-1,5 szklanki oskubanych z łodyżek kwiatków czarnego bzu
  • tłuszcz do smażenia – tym razem użyłam rafinowanego oleju kokosowego
  • cukier puder lub płynny miód i owoce (tu świetnie sprawdziły się nasze pierwsze w tym roku truskawki) – do podania
1-2 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Z drożdży, cukru, kilku łyżek mąki i letniego mleka przygotuj rozczyn.

  2. Gdy rozczyn urośnie, połącz go z mąką wymieszaną z solą oraz z jajkiem. Dokładnie zagnieć ciasto przy pomocy miksera lub drewnianej kopystki – przez jakieś 10-15 minut.

  3. W międzyczasie oddziel kwiatki czarnego bzu od łodyżek – z grubsza, odcinając na przykład nożyczkami. Nic się nie stanie, jeśli zostanie trochę łodyżek – nie stanowią zagrożenia, ponieważ będą poddawane obróbce termicznej.

  4. Dodaj kwiaty do masy i wymieszaj. Przykryj miskę i odstaw ciasto do wyrośnięcia na jakieś 50-60 minut. W tym czasie powinno zyskać bąbelkową strukturę. Jeśli tak się nie stanie – daj mu jeszcze parę minut.

  5. Na głębokiej patelni rozgrzej tłuszcz w ilości odpowiedniej do głębokiego smażenia.

  6. Łyżką nabieraj porcje ciasta z kwiatami i smaż z obu stron na rumiano – na niezbyt dużym płomieniu.

  7. Moje rozpoczynające sezon drożdżowe racuchy z kwiatami bzu podałam z pierwszymi w tym roku, zebranymi w ogrodzie truskawkami oraz pierwszym, świeżym, płynnym miodem. Jak inauguracja, to inauguracja! Wraz z tym daniem przybyło do nas lato.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń