Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Drożdżowe z owocami"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 195
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 195
Składniki
Zrób zaczyn z rozkruszonych drożdży, łyżeczki cukru, łyżki mąki oraz odrobiny letniego mleka. Odstaw go pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
5 dag mąki odłóż na kruszonkę. Resztę wymieszaj z pozostałym cukrem kryształem, szczyptą soli, wyrośniętym zaczynem, jednym całym jajkiem i olejem. Dolej resztę mleka, wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Przykryj je i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Twaróg przepuść przez maszynkę (możesz też użyć gotowego białego sera na sernik). Utrzyj go z 2 dag cukru pudru i opakowaniem cukru waniliowego. Dodaj żółtko oraz skórkę otartą z cytryny.
Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na 2 okrągłe placki wielkości tortownicy. Jeden z nich umieść w formie. Nałóż masę twarogową. Przykryj drugim plackiem.
Umyte i oczyszczone truskawki pokrój na kawałki. Z masła, reszty mąki (5 dag) oraz pozostałego cukru pudru zagnieć kruszonkę. Truskawki rozłóż na cieście. Posyp kruszonką.
Tortownicę wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 st. Piecz ok. 5 minut. Zmniejsz temp. do 160 st. Piecz ciasto 40 minut.Źródło: Świat kobiety