Do góry

Desery Przepis na:

Drożdżówki pomarańczowo-imbirowe

Przepis dnia 2018-11-18
Drożdżówki pomarańczowo-imbirowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 471 Ocena: 7275

Dodano:

Odsłon: 1370

Fantazyjne drożdżówki z pysznym miksem dżemu pomarańczowego z kandyzowanym imbirem. W sam raz na nadchodzące chłody.

Składniki

  • Ciasto : mąka pszenna 390 g
  • mąka orkiszowa 50 g
  • drożdże 35 g
  • letnie mleko 190-200 ml
  • cukier 33 g
  • olej rzepakowy 2 łyżki
  • 1 jajko + szczypta soli
  • Nadzienie : gęsty dżem pomarańczowy ze skórkami 400 g
  • 4 kawałki imbiru kandyzowanego
  • jajko + mleko do smarowania
5-6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Około 13 bułeczek.
    Ciasto.
    Do miski przesiać oba rodzaje mąki, w środek kruszyć drożdże, posypać 1 łyżeczką cukru, zalać kilkoma łyżkami mleka.
    Odstawić do wyrośnięcia drożdży.
    Jajko utrzeć z pozostałym cukrem i dodać do podrośniętych drożdży.
    Dolewamy mleko, olej i zagniatamy ciasto.
    Jeśli będzie zbyt luźne można dodać łyżkę mąki, jeśli zbyt twarde dolejmy łyżkę mleka.
    Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    Nadzienie.
    Imbir pokroić w drobną kostkę i wymieszać z dżemem.

  2. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 50 X 34 cm.
    Dobrze jest zrobić większy prostokąt i dociąć do potrzebnego wymiaru.
    Następnie podzielić ciasto na 10 równych prostokątów 10 X 17 cm. brzegi posmarować roztrzepanym jajkiem z mlekiem.
    Na każdym prostokącie rozsmarować łyżkę nadzienia, zostawiając brzegi do zlepienia. Uformować roladki.
    Roladki luźno ułożyć na blaszce wyłożonej papierem.

  3. Każdą z nich naciąć nożyczkami i każde nacięcie naprzemiennie przechylać na boki.
    Tuż przed włożeniem do piekarnika posmarować roztrzepanym jajkiem z mlekiem.

  4. Pic w 180 C, około 20 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń