Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Drożdżówki z gruszkami i serkiem waniliowym"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 224
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 224
Składniki
Przygotuj ciasto: masło stop, przestudź. Mleko podgrzej. Do miseczki wsyp mąkę, 5 łyżek cukru oraz sól. Drożdże rozetrzyj z łyżeczką cukru.
Do miseczki z sypkimi składnikami wlej masło oraz mleko. Dodaj drożdże i jajko. Zagnieć gładkie ciasto. Odstaw je pod przykryciem na godzinę do wyrośnięcia. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Cynamon wymieszaj z pozostałymi 4 łyżkami cukru. Gruszki umyj, obierz, pokrój na cząstki. Wytnij gniazda nasienne. Miąższ pokrój na kawałeczki. Skrop je sokiem z cytryny i oprósz cynamonem z cukrem. 3Formę na muffiny z 12 wgłębieniami wyłóż papierowymi foremkami. Posmaruj je w środku odrobiną masła. Do wyrośniętego ciasta dodaj kawałeczki gruszek i jeszcze raz całość dobrze zagnieć. Przygotowane ciasto podziel na 12 porcji. Uformuj z nich kuleczki. Włóż je do wgłębień w formie. Odstaw jeszcze na 20 minut, aby ciasto ponownie podrosło.
Następnie muffinki wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. Piecz ok. 30 minut. Gotowe ciastka studź w formie przez 30 minut. Potem ostrożnie wyjmij je i poczekaj, aż całkowicie wystygną. Zimne ciastka posmaruj serkiem i udekoruj według uznania.
Ozdoba dla mamy
Gotowy kajmak przełóż do woreczka-szprycy z małym otworkiem. Pomóż dziecku wycisnąć na wierzch ciastek dekoracyjne esy-floresy. Potem posyp muffinki cukrowymi kwiatkami w pastelowych kolorach.Źródło: Tina