Śniadania Przepis na:
Drożdżówki z serem

Składniki
- mleko, 1 1/2 szkl
- drożdże, 70 g
- cukier, 12 dkg
- mąka, 60 dkg
- żołtko, 1 szt
- jajko, 1 szt
- sol, 1 łyżeczka
- olej, 5 łyżek
- jajko do posmarowania bułek, 1 szt
- masa serowa
- ser twarog, 50 dkg
- cukru, 6 łyżek
- żołtka, 2 szt
- cukier waniliowy, 1
5-6 os. | 60 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
mleko,drożdże i cukier wymieszać i na chwilę odstawić w ciepłe miejsce.
-
gdy drożdże ruszą dodać żołtka,mąkę,olej i sól. Wyrabiać ciasto dokładnie i energicznie aby otrzymało dużo powietrza.
-
ciasto podzielić na dwie części i rozwałkować na długi prostokąt i posmarować połową masy serowej. Zawinąc jak na stucle. Następnie pokroić na kilkucentymetrowe bułeczki.
-
bułeczki układać na blasze i pozostawić do wyrośnięcia na 25 minut.
-
posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w piekarniku przez 25-30 minut w temp 180*C
-
Masa serowa: wszystkie składniki na masę dobrze utrzeć . Ja to robie w malakserze.
Komentarze do przepisu (6)

renka 06 listopada 2017Zgłoś do usunięcia
Mam "smaka" na nie,a dawno ich robiłam muszę kupić drożdże -)0 Kto głosował? | Odpowiedz

wiola1100 05 lutego 2010Zgłoś do usunięcia
wyglądają pyszniutko,daję do uluibionych4 Kto głosował? | Odpowiedz

Lumiuz 03 lutego 2010Zgłoś do usunięcia
bardzo ładne, ulubione3 Kto głosował? | Odpowiedz

Mirabelka 03 lutego 2010Zgłoś do usunięcia
Cudne Ci wyszły :)3 Kto głosował? | Odpowiedz

Grazenka 03 lutego 2010Zgłoś do usunięcia
U mnie zjadają gdy one są jeszcze ciepłe :)3 Kto głosował? | Odpowiedz

irma 03 lutego 2010Zgłoś do usunięcia
Takie drożdżóweczki robie i są pyszne. Pozdrawiam.3 Kto głosował? | Odpowiedz