Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne drożdżóweczki do porannej lub popołudniowej kawki.Zachwycą znajomych i wzbudzą zazdrość koleżanek:)
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 200
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 200
Składniki
Ciasto:mąkę przesiewamy,drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z dodatkiem 1 łyżeczki cukru i 10dkg.mąki.Odstawić do wyrośnięcia.Masło stopić,lekko ostudzić.Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem na puszystą masę,wlać rozczyn i dać resztę mąki i sól,gdy będzie za żadkie dodać jeszcze odrobinę mąki,porządnie wyrobić,wlać masło i znów wyrabiać,aż ciasto będzie gładkie.Odstawić na około godzinkę do wyrośnięcia.
Masa serowa:Żółtka ucieramy z cukrem i masłem do białości.Dodajemy twaróg.Białka ubijamy na sztywno,dodajemy delikatnie do masy i mięszamy.
Z ciasta robimy kulki i rozgniatamy na placki(około 6-8cm.)Smarujemy białkiem i nakładamy masę serową.Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego do 200st.piekarnika i pieczemy około 15-20min.Po wystygnięciu polewamy polewą z cukru pudru i soku z cytryny(ja robię na oko,żeby nie była ani rzadka ani gęsta)