Do góry

Desery Przepis na:

Drożdżowy jabłecznik z płatkami migdałowymi

Drożdżowy jabłecznik z płatkami migdałowymi

Autor:

Przepisów i artykułów: 2250 Ocena: 19056

Dodano:

Odsłon: 1

Wypróbowany przepis na "Drożdżowy jabłecznik z płatkami migdałowymi"

Składniki

  • 4 szklanki mąki tortowej
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki mleka
  • 5 dag drożdży
  • 1/3 szklanki cukru
  • 6 dag margaryny
  • cukier waniliowy
  • sól. Masa: 1
  • 2 kg jabłek
  • szklanka cukru
  • galaretka cytrynowa
  • białko
  • op. płatków migdałowych
  • łyżka masła
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Ciasto: mąkę, jajka, cukry, szczyptę soli, pokruszone drożdże i ciepłe mleko wymieszaj. Dodaj stopioną, ostudzoną margarynę, zagnieć. Ciasto przykryj, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

  2. Masa: jabłka obierz, pokrój w kostkę. Podlej wodą, wsyp cukier, dodaj masło, podduś. Wsyp galaretkę, połącz, ostudź.

  3. Ciasto podziel na kawałki 2/3 i 1/3. Większy rozwałkuj, ułóż na blasze. Rozsmaruj masę jabłkową, posyp płatkami migdałowymi. Z reszty ciasta ułóż dekoracyjną kratkę. Odstaw na 10 minut, posmaruj białkiem. Piecz godzinę w 170°C.

  4. Czas przygotowania 90 min, ilość porcji 10, cena za porcję 1,20 zł

    Źródło: Chwila dla Ciebie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń