Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 659
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 97
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 31
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2698
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 659
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 97
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 31
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2698
Składniki
Ciasto: mleko podgrzewam, wkruszam drożdże, dodaję po łyżeczce mąki i cukru. Mieszam i odstawiam, by zaczyn zaczął pracować. Resztę mąki przesiewam z solą, dodaję cukier, cukier waniliowy, jajka, olej i chwilę miksuję. Wlewam zaczyn drożdżowy i ucieram 10 min, aż ciasto zrobi się gładkie i jednolite. Miskę przykrywam ściereczką i odstawiam, by ciasto podwoiło swoją objętość.
Ciasto uderzam dłonią, by je odgazować, przekładam na stolnicę i kilka razy zagniatam. Odrywam po kawałku ciasta i formuję kulki wielkości orzecha włoskiego. Dwie tortownice o śr. 28 cm smaruję olejem. Układam w nich kulki z ciasta, pozostawiając między nimi małe odstępy (ciasto urośnie). Piekę ok. 25 min (do zrumienienia) w temp. 180 st. Studzę, wyjmuję z formy. Oprószam cukrem, podaję z sosem budyniowym. ok. 55 min + wyrastanie 1 porcja ok. 280 kcalŹródło: Tina