Do góry

Dania główne Przepis na:

Duszone udka kurczaka z czosnkiem, papryką i kurkumą.

Duszone udka kurczaka z czosnkiem, papryką i kurkumą.

Autor:

Przepisów i artykułów: 159 Ocena: 2533

Dodano:

Odsłon: 542

Przepyszne!! Na podstawie tej recepty mozecie zrobic takze skrzydelka. Wspaniale danie zarowno na obiad, jak i na wczesna kolacje - wszystko zalezy od dodatkow. Polecam serdecznie.

Składniki

  • Udka z kurczaka 4 szt. (dla 4 osob)
  • czosnek, 7 duzych zabkow
  • Papryka slodka w proszku, 1 lyzeczka
  • Kurkuma w proszku 1/2 lyzeczki + szczypta czarnego pieprzu
  • Kucharek 1 lyzeczka
  • smalec z gesiny 1 lyzka, 1 lyzeczka oliwy
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Udka (lub skrzydelka) dokladnie oczyszczamy i myjemy, osuszamy.
    Do miski dajemy udka, czosnek obrany i pokrojony w plasterki, wszystkie przyprawy, troszke oliwy, dokladnie mieszamy i dajemy do lodowki na godzinke. (Kurkuma daje zawsze ze wzgledu na urode - bedzie piekny zloty kolor, ale i ze wzgledow prozdrowotnych - nie daje ona posmaku, jednak w polaczeniu z czarnym pieprzem jest bardzo zdrowa. )

    Na glebokiej patelni rozpuszczamy smalec gesi, wykladamy na to przyprawione mieso, obsmazymy krotko z obu stron, podlewamy 1/2 litra wody. Patelnie przykrywamy pokrywa. Dusimy ok 40 minut (skrzydelka - 30 min.), uzupelniajac wode. ma powstac gesty sos, jednak nie mozna dopuscic do "skwierczenia". Odkrywamy pokrywe i zostawiamy na plycie jeszcze do momentu zredukowania sie sosu. Najlepszym momentem bedzie, jesli bedzie sie on "pienil" ale nie "skwierczal".

    Oj pyszne jest to!! Na obiadek z ziemniaczkami puree z tym sosem, lub na kolacje z pajda chleba, ktorym bedziemy wyjadac sos czosnkowy.

    Musisz sprobowac!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

fafiatko 27 czerwca Swietny zestaw przypraw do kurczaka! Ideal!

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń