Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Duszone żeberka wieprzowe"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 172
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 172
Składniki
Żeberka myjemy i kroimy w paski o szerokości 4-5 cm. Prószymy solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Wkładamy przygotowane żeberka, smażymy z obydwu stron, aż mięso nabierze złotego koloru.
Cebulę obieramy, kroimy w piórka, szklimy na tłuszczu i wrzucamy do podsmażonych żeberek.
Mięso z cebulą podlewamy szklanką wody, dorzucamy liście laurowe i ziele angielskie.
Dusimy pod przykryciem około 40 minut. Jeśli trzeba, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, szczyptą ostrej papryki mielonej itp. Żeberka podajemy na ciepło, na przykład z młodą kapustą zasmażaną.
Czas przygotowania 50 minut. Cena porcji około 3 zł
Wartość odżywcza jednej porcji 268 kcal Białko 15 g/Tłuszcz 28 g/Węglowodany 23 gŹródło: Rewia