Do góry

Dania główne Przepis na:

duszonka

duszonka

Autor:

Przepisów i artykułów: 18 Ocena: 33

Dodano:

Odsłon: 2204

smaczne, pozywne...sezonowe

Składniki

  • 1,5 kg. ziemniakow
  • mala glowka kapusty,bialej lub wloskiej
  • o,5 kg. boczku
  • o,5 kg. marchewki
  • 2 duze cebule
  • 1 duzy por
  • 0,5 kg. fasolki szparagowej
  • sol, pieprz do smaku
> 6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ziemniaki kroimy w grube plastr. Zlisci kapusty wycinamy grube zylki. Boccek kroimy w plastry,odkroiwszy uprzedni w calosci skore, pozostawiajac na niej troche tluszczyku. Marchew kroimu w slupki. Cebule w krazki. Por przekroic przez cala dlugosc na 4 czesci, obcinajac koncowki z obu stron.Fasolke oczyscic z korzonkow.

  2. Na dno naczynia wylac ok. 4 lyzek oleju, na wylozyc pokrojona w paski skorke z boczku, tluszczykiem do spodu,nastepnie dokladnie przykryc dno liscmi kapusty potem troche marchewki nastepnie warstwa ziemniakow,plastry boczku,troche cebuli, moze byc ogorek kiszony,troche fasolki, ziemniaki,troche pora,marchewka,cebula,boczek,liscie kapusty i tak do wyczerpania skladniko,solac i pieprzac do smaku poszczegolne warstwy.

  3. Mozna sobie tu pozwolic na rozna dowolnosc,co do grubosci warstw i ich kolejnosci. Mozna dodac swieza papryke, jezeli ktos lubi ,bo ona jednak troche zdominuje smaki.

  4. Zasasada jest jednak zeby na spodzie i na wierzchu byla spora warstwa lisci kapusty.Mozna dodac kwasne jablka, sliwki suszone i i warzywa w/g uznania. Ilosci skladnikow tez dowolna. Piec na wolnym ogniu ok. 40 min.ale najlepiej sprawdzic kiedy ziemniaki beda miekkie, bo pozostale warzywa moga byc chrupkie no i kapusta tez raczej zeby byla miekka. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

nana 02 lipca 2011 BABCIAANECZKA..........zwracam zgubione A w mojej odpowiedzi......

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

nana 02 lipca 2011 BABCIANECZKA......to ma bys duszonka ,a nie zupa........poniewaz po dolaniu bulionu byloby za wolne,a i smak zmienil by sie na taki , ze tak powiem banalny......a ma smak kanikuly....ha,ha,ha...pozdrowionka

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Manuela73 01 lipca 2011 Wspaniałe danie, szczególnie na takie zimne i deszczowe dni jak dzisiaj w Krakowie:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

babciaaneczka 01 lipca 2011 A czy nie trzeba całości podlać bulionem?
Czy warzywa same puszczą sok i to wystarczy?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

bozena58 01 lipca 2011 Fajna potrawa, ja podobnie jak lila26, też dodaje buraka,pycha!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń