Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiszona dynia smakuje zupełnie inaczej niż powszechnie znane kiszonki takie jak ogórki, czy kapusta. Dynia jest słodko-kwaśna z korzenną nutą i tylko lekko słona.
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 414
Polecam. Mało pracochłonny i bardzo smaczny.
Odsłon: 530
Smażone w głębokim tłuszczu, w smaku trochę przypominają nasze faworki. Popu...
Odsłon: 23
Jest to bardzo rozgrzewający, lekko pikantny napój, idealny na zimowe dni. Ni...
Odsłon: 88
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 414
Polecam. Mało pracochłonny i bardzo smaczny.
Odsłon: 530
Smażone w głębokim tłuszczu, w smaku trochę przypominają nasze faworki. Popu...
Odsłon: 23
Jest to bardzo rozgrzewający, lekko pikantny napój, idealny na zimowe dni. Ni...
Odsłon: 88
Składniki
Dynię obieramy ze skórki, kroimy ją w kostkę lub w słupki. Do kamionkowego naczynia wsypujemy przyprawy, imbir, szalotki, chili i czosnek. Przekładamy dynię. Zalewamy letnią wodą z solą. Na wierzchu układamy koper. Na wierzchu ustawiamy talerzyk z odważnikiem, by wszystkie kawałki dyni były zanurzone. Odstawiamy na 3-4 dni w ciepłe miejsce do zakiszenia. Gdy dynia jest już dobra, przekładamy ją do słoików, zalewamy sokiem spod kiszenia i odstawiamy do lodówki, by zatrzymać proces kiszenia. Taką dynię podajemy jako zdrową przekąskę do chrupania, dodatek do kanapek, sałatek....