Do góry

Desery Przepis na:

Dyniowe drożdżówki

Dyniowe drożdżówki

Autor:

Przepisów i artykułów: 209 Ocena: 2348

Dodano:

Odsłon: 346

Chyba każdy lubi drożdżówki. Dzisiaj proponuję je z dynią, która ma wiele cennych wartości odżywczych. A oprócz tego nadaje wypiekom piękny, żółciutki kolor. Polecam.

Składniki

  • Ciasto:
  • 50 dag mąki pszennej
  • 2 jajka wiejskie (temperatura pokojowa) + 1 białko
  • 100 g masła
  • 1/2 kostki drożdży
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1/2 szkl. puree z dyni
  • 1/2 szkl. ciepłego mleka
  • Nadzienie:
  • 1 1/2 szkl. puree z dyni
  • 1 jabłko
  • 1 szkl. cukru pudru
  • Lukier:
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1/2 szkl. cukru pudru
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Do ciepłego mleka dodać pokruszone drożdże. Dodać trochę cukru i mąki. Dokładnie rozprowadzić. Gdy drożdże zaczną pracować przelać je do miski z przesianą mąką. Wtedy dodać też jajka, resztę cukru, roztopione masło i puree z dyni. Całość dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

  2. Przygotować nadzienie. Do puree z dyni dodać starte na tarce jabłko i cukier puder. Całość przesmażyć i wystudzić. Po godzinie wyrobić wyrośnięte ciasto. Przełożyć je na stolnicę. Podzielić na dwie części. Rozwałkować najpierw jedną na prostokąt. Nałożyć połowę nadzienia. Założyć 1/3 dolnej części ciasta.Tą samą czynność powtórzyć z górną częścią.

  3. Powstały w ten sposób rulon pokroić na 4-5 cm kawałki.

  4. Każdy kawałek przekręcić na kokardkę. Umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Należy zachować odstępy, gdyż drożdżówki "rosną" na blaszce i w czasie pieczenia. Posmarować rozmąconym białkiem. Te same czynności wykonać z drugim kawałkiem ciasta. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 st. C około 30 minut. Po upieczeniu lukier z cukru pudru i soku z cytryny.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń