Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Dżem brzoskwiniowy z amaretto"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 672
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 103
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 35
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2704
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 672
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 103
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 35
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2704
Składniki
Brzoskwinie zalewamy wrzątkiem, chwilę parzymy i studzimy. Obieramy ze skóry, pestki usuwamy. Miąższ kroimy na mniejsze kawałki.
Brzoskwinie mieszamy z cukrem. W garnku o grubym dnie smażymy na małym ogniu, aż cukier się rozpuści, owoce staną się szkliste, a syrop gęsty. Miksujemy blenderem lub tylko rozgniatamy np. widelcem, jeśli chcemy mieć dżem z większymi kawałkami owoców.
Jabłka obieramy, usuwamy nasiona, miąższ ścieramy na tarce o dużych oczkach. Podlewamy łyżką wody i dusimy na małym ogniu 8-10 minut. Masę wykładamy na sito i łyżką odciskamy nadmiar soku. Przekładamy do brzoskwiń, dodajemy sok z cytryny i amaretto. Całość jeszcze chwilę gotujemy.
Gorący dżem przekładamy do słoików, przed zamknięciem brzegi i nakrętki przecieramy spirytusem. Zakręcamy, odwracamy do góry dnem i studzimy.
Czas przygotowania 95 minut. Cena jednej porcji około 3,10 zł.
Wartość odżywcza jednej 100 g 234 kcal Białko 2,8 g/Tłuszcz 4 g/Węglowodany 39 g.Źródło: Rewia