Do góry

Przetwory Przepis na:

Dżem z cukinii z galaretką cytrynową

Dżem z cukinii z galaretką cytrynową

Autor:

Przepisów i artykułów: 35 Ocena: 160

Dodano:

Odsłon: 142

Czy z cukinii można zrobić dżem? Oczywiście, zapraszam na przepyszny cytrynowy dżem z cukinii. Jest łatwy w przygotowaniu a jego efekt mnie naprawdę zaskoczył. Delikatny, nie za słodki, z lekką nutą cytrynową, zachęcam do wypróbowania :-).

Składniki

  • 1 1/2 kg cukinii bez skóry i pestek
  • szklanka cukru kryształu
  • torebka galaretki cytrynowej lub innej ulubionej
  • łyżeczka kwasku cytrynowego lub sok z całej cytryny
5-6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Cukinię drobno zetrzeć na tarce do garnka, dusić na papkę na małym ogniu, często mieszać. Dodać cukier, galaretkę , kwasek cytrynowy lub sok z cytryny do smaku.

  2. Smażyć około 30-40 minut na małym ogniu, często mieszać. Gorący dżem wlać do wyparzonych słoików, zakręcić, podstawić do góry dnem. Po wystudzeniu ja jeszcze pasteryzowałam je około 15 minut. Jest świetny do kanapki, do naleśników, do przełożenia tortu.

    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń