Do góry

Dania główne Przepis na:

Dżem z czerwonym winem

Dżem z czerwonym winem

Autor:

Przepisów i artykułów: 521 Ocena: 4434

Dodano:

Odsłon: 2

Wypróbowany przepis na "Dżem z czerwonym winem"

Składniki

  • 1 kg czarnej porzeczki
  • ok. 400-500 g cukru
  • 1/2 małej cytryny
  • 250 ml czerwonego
  • wytrawnego wina
  • starta skórka z 1 małej pomarańczy
  • laska cynamonu
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Porzeczki opłucz, osusz, oddziel od gałązek. Przełóż do rondla o grubym dnie, dodaj cukier i sok z cytryny. Gotuj kilka minut, po czym odstaw do wystudzenia i pozostaw pod przykryciem w chłodnym miejscu na noc.

  2. Następnego dnia porzeczki przetrzyj przez sito, a masę przełóż do rondla. Dodaj skórkę z pomarańczy i cynamon. Gotuj ok. 5-10 minut, dolej wino i gotuj do odpowiedniego zgęstnienia dżemu, szumując pianę od czasu do czasu. Gorący dżem przełóż do słoików.

    Źródło: Tele Tydzień

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń