Do góry

Przetwory Przepis na:

dżem z dyni i jabłek

dżem z dyni i jabłek

Autor:

Przepisów i artykułów: 13 Ocena: 236

Dodano:

Odsłon: 29497

dzieci lubią go jeść prosto ze słoika

Składniki

  • obrana dynia, 2 kg
  • obrane kwaśne jabłka, 2 kg
  • cukier, 1 kg
  • cukier waniliowy, 1 opakowanie
  • galaretka pomarańczowa, 1 opakowanie
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Dynię i jabłka obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne i pokroić na małe kawałki. Przełożyć do osobnych garnków, podlać odrobiną wody i gotować aż się rozpadną. Wymieszać dynię z jabłkami, dodać 1,5 kg cukru, cukier waniliowy i galaretkę pomarańczową. Smażyć aż dżem będzie gesty. Przełożyć do słoików. Pasteryzować ok. 20 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń