Do góry

Desery Przepis na:

Ekspresowe ciasto z Jabłkami

Ekspresowe ciasto z Jabłkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 60 Ocena: 61195

Dodano:

Odsłon: 9154

Witam serdecznie Dzisiaj chciałabym zaproponować przepis na proste ciasto z jabłkami. Sezon jabłkowy w pełni, więc jeżeli ktoś jeszcze takiego ciasta nie piekł, to polecam wypróbować przepis, bo ciasto jest bardzo smaczne i proste w przygotowaniu.

Składniki

  • Użyłam foremki o wymiarach 34 cm x 24 cm
  • 350 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub 550)
  • 150 g cukru kryształ
  • 250 g masła lub margaryny o temperaturze pokojowej
  • 4 jajka (rozmiar L)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • oraz 800 g jabłek (przed obraniem)
5-6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Najpierw przygotuję jabłka:
    Jabłka obieram, usuwam gniazda nasienne i kroję na mniejsze kawałki. Przekładam do miski i polewam sokiem z cytryny.

  2. Przygotowanie ciasta:
    Do miski wsypuję cukier dodaję cynamon i mieszam. Następnie dodaję tłuszcz o temperaturze pokojowej i miksuję na puszystą masę.

  3. Następnie dodaję stopniowo jajka i cały czas miksuję, gdy jajko połączy się z masą dodaję następne.

    Do mąki dodaję cukier waniliowy, sól, proszek do pieczenia, sodę, delikatnie mieszam, dodaję mąkę do ciasta i miksuję do połączenia się składników.

  4. Do gotowego ciasta dodaję pokrojone jabłka i dokładnie mieszam, tak aby jabłka były oklejone ciastem.

    Foremkę w której będę piekła ciasto wykładam papierem, dodatkowo papier maluję olejem, ponieważ ciasto lubi przykleić się do papieru.

    Ciasto wykładam do foremki i równo rozprowadzam.

  5. Pieczenie ciasta jabłkowego:
    Foremkę z ciastem wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C, na drugą od dołu półkę, piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu. Ciasto piekę około 35 minut do suchego patyczka.

    Długość pieczenia może się różnić w zależności od piekarnika oraz od tego jak dużą użyjemy foremkę, czym mniejsza foremka tym ciasto będzie się piekło dłużej.

  6. Upieczone ciasto wyjmuję z foremki i odstawiam do wystudzenia.

    Ciasto z jabłkami jest gotowe, można się częstować. Życzę udanego wypieku i smacznego.
    Pozdrawiam serdecznie.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń