Do góry

Dania główne Przepis na:

Eskalopki w krakersach

Eskalopki w krakersach

Autor:

Przepisów i artykułów: 1732 Ocena: 14717

Dodano:

Odsłon: 4

Sprawdzony przepis na "Eskalopki w krakersach"

Składniki

  • 70-80 dag filetów z kurczaka
  • 300 ml jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • spora szczypta startej skórki cytrynowej
  • 8-10 słonych krakersów
  • 1 łyżka czarnuszki
  • sól
  • grubo mielony kolorowy pieprz
  • olej do smażenia
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Filety z kurczaka opłucz, wytrzyj do sucha. Pokrój na 8 małych kotlecików. Rozgnieć je dłonią i lekko posól z obu stron. Potem przełóż do miseczki.

  2. Jogurt wymieszaj z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Dodaj skórkę startą z cytryny, ew. posól do smaku. Zalej mięso w miseczce. Dobrze wymieszaj, by kotleciki dokładnie pokryły się zalewą. Przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na godzinę.

  3. W tym czasie krakersy drobniutko pokrusz w malakserze. Okruszki wymieszaj na talerzu z czarnuszką. Dodaj też płaską łyżeczkę grubo mielonego kolorowego pieprzu. Zamarynowane kotleciki wyjmij z jogurtowej zalewy. Lekko osusz.

  4. Obtocz w krakersowej panierce. Włóż na patelnię z mocno rozgrzanym olejem. Smaż po 2-3 minuty z każdej strony. Podawaj z dodatkiem ziemniaków i sałatki brokułowej.

    Źródło: Naj

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń