Do góry

Desery Przepis na:

Fale Dunaju

Fale Dunaju

Autor:

Przepisów i artykułów: 171 Ocena: 2386

Dodano:

Odsłon: 2872

Rozpływa się w ustach.

Składniki

  • Składniki podaję w kolejnych etapach.
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. CIASTO
    Składniki:
    -Masło roślinne - kostka
    -6 jaj
    -2 szklanki mąki
    -szklanka cukru pudru
    -cukier waniliowy
    -olejek rumowy
    -2 łyżki kakao
    -2 łyżeczki proszku do pieczenia
    -owoce z kompotu lub świeże

    Przepis:
    Masło utrzeć z cukrem, dodając po jednym żółtku, olejek rumowy parę kropli, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ubitą na sztywno pianę z białek.
    Ciasto podzielić na dwie części. Jedną część wyłożyć na blachę, do drugiej dodać kakao i dwie łyżki wody - wymieszać.
    Wyłożyć na jasną część ciasta.
    Na wierzchu dość gęsto rozłożyć owoce.
    Piec w nagrzanym piekarniku 180 stopni około 45 minut.

  2. KREM
    Składniki:
    -kostka margaryny
    -0,5 litra mleka
    -0,5 szklanki cukru kryształu
    -2 łyżki mąki ziemniaczanej
    -2 łyżki mąki pszennej
    -cukier waniliowy

    Przepis:
    Z mleka, cukru, cukru waniliowego i mąki ugotować budyń.
    Utrzeć margarynę i stopniowo dodawać ostudzony budyń.

    Gdy ciasto ostygnie, nałożyć na nie krem.

  3. POLEWA
    Składniki:
    -0,5 kostki margaryny
    -szklanka cukru pudru
    -2 łyżki kakao
    -2 łyżki wody

    Przepis:
    Składniki rozpuścić w rondelku mieszając. Gdy polewa wystygnie oblać ciasto.

  4. SMACZNEGO!

  5. .

  6. .

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń