W chłodne jesienne popołudnia nie ma nic lepszego niż gorąca, pożywna fasolka po bretońsku z posmakiem boczku wędzonego;)
Fasolka po bretońsku
Składniki
- fasola "Piękny Jaś", 1 kg
- kiełbasa śląska, 1 kg
- Boczek wędzony, 30 dkg
- cebula, 3 szt
- przecier pomidorowy, 1 kartonik
- pomidory w puszce, 1 szt
- mąka (do sosu), 1 łyżka
- papryka słodka, ostra, czubrica czerwona, tymianek
Składniki
- fasola "Piękny Jaś", 1 kg
- kiełbasa śląska, 1 kg
- Boczek wędzony, 30 dkg
- cebula, 3 szt
- przecier pomidorowy, 1 kartonik
- pomidory w puszce, 1 szt
- mąka (do sosu), 1 łyżka
- papryka słodka, ostra, czubrica czerwona, tymianek

Etapy przygotowania
Fasolę namoczyć na noc, następnie wylać pozostałą wodę, nalać nową i ugotować fasole, dodając do niej tymianek i trochę soli. Ugotowaną fasolę pozostawić w garnku, a wodę w której się gotowała odlać i pozostawić do wykorzystania
Kiełbasę i boczek pokroić w kostkę, usmażyć na patelni i dodać do fasoli.
Cebulę pokroić w kostkę, wrzucić na patelnie z olejem i smażyć. Gdy cebula się zeszkli, posypać ją papryką oraz dodać mąkę, przesmażyć chwilkę i dolać wody w której się gotowała fasola, cały czas mieszając dolewać tą wodę aby powstał sos w miarę gęsty.
Powstały sos z cebulą dodać do fasoli i wymieszać. Dolać przecier pomidorowy i pomidory w puszce, wymieszać i całość zagotować Przyprawić do smaku pieprzem i ulubionymi przyprawami.
Ja dodałam czubricę czerwoną, która jest mieszanką ziół i ma fajny lekko pikantny smak i doskonale nadaje się do dań z pomidorami (niestety kupić tą przyprawę można chyba tylko podczas jarmarków, gdyż w żadnym sklepie jak dotychczas jej nie widziałam).
Przepis w Waszym wykonaniu (5)


Komentarze do przepisu (5)
Ostatnio komentowane przepisy

Bardzo smaczna, pożywna zupa.
- Polska
- Włoska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Kapusta
- Fasolka
- Nabiał
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Płatki
- Dla zdrowia
Odsłon: 3168
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
- Wielkanoc
- Impreza
- Grill
- Polska
- Grecka
- Bałkańska
- Śródziemnomorska
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Nabiał
- Jogurt
- Przyprawy
- Dla zdrowia
Odsłon: 2473
Ostatnio komentowane przepisy

Bardzo smaczna, pożywna zupa.
- Polska
- Włoska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Kapusta
- Fasolka
- Nabiał
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Płatki
- Dla zdrowia
Odsłon: 3168
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
- Wielkanoc
- Impreza
- Grill
- Polska
- Grecka
- Bałkańska
- Śródziemnomorska
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Nabiał
- Jogurt
- Przyprawy
- Dla zdrowia
Odsłon: 2473



Składniki
- fasola "Piękny Jaś", 1 kg
- kiełbasa śląska, 1 kg
- Boczek wędzony, 30 dkg
- cebula, 3 szt
- przecier pomidorowy, 1 kartonik
- pomidory w puszce, 1 szt
- mąka (do sosu), 1 łyżka
- papryka słodka, ostra, czubrica czerwona, tymianek
Fasolę namoczyć na noc, następnie wylać pozostałą wodę, nalać nową i ugotować fasole, dodając do niej tymianek i trochę soli. Ugotowaną fasolę pozostawić w garnku, a wodę w której się gotowała odlać i pozostawić do wykorzystania
Kiełbasę i boczek pokroić w kostkę, usmażyć na patelni i dodać do fasoli.
Cebulę pokroić w kostkę, wrzucić na patelnie z olejem i smażyć. Gdy cebula się zeszkli, posypać ją papryką oraz dodać mąkę, przesmażyć chwilkę i dolać wody w której się gotowała fasola, cały czas mieszając dolewać tą wodę aby powstał sos w miarę gęsty.
Powstały sos z cebulą dodać do fasoli i wymieszać. Dolać przecier pomidorowy i pomidory w puszce, wymieszać i całość zagotować Przyprawić do smaku pieprzem i ulubionymi przyprawami.
Ja dodałam czubricę czerwoną, która jest mieszanką ziół i ma fajny lekko pikantny smak i doskonale nadaje się do dań z pomidorami (niestety kupić tą przyprawę można chyba tylko podczas jarmarków, gdyż w żadnym sklepie jak dotychczas jej nie widziałam).
Uwielbiam czubricę - czerwoną i zieloną też (dodaję do twarożku domowej roboty).
ta krytyka była do iwony ,,,a Ciebie prosze o więcej takich prostych i dobrych przepisów . nie słyszałem nigdy o czubricy , ale poszukam buziaki
mówiłem o iwonie oczywiście a fasolke przed chwia skończyłem jest pyszna bez czubricy nie znam takiej przyprawy ale spróbuje daj więcej takich prostych przepisów skorzystam na pewno buzia...
dzięki za miłe komentarze...tsobek, faktycznie zapomniałam, że na allegro można kupić wszystko, dzięki za przypomnienie :-) a jeśli chodzi o iwone to cóż nie będę komentować bo mamy wolność słowa...
Sprawdziłam, czubricę można kupić na allegro. Kupię i spróbuję. Pozdrawiam