Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Fasolka z rzodkiewką i kiełkami"
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 741
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 741
Składniki
Fasolkę szparagową umyj dokładnie pod bieżącą wodą, osusz, usuń końcówki i ewentualnie łyko. Rzodkiewki umyj i osusz. Kiełki delikatnie opłucz pod bieżącą wodą, po czym osusz na sicie. 2. Do garnka włóż fasolkę i zalej taką ilością wody, aby ją przykryła. Dodaj po pół łyżeczki cukru oraz soli i doprowadź do wrzenia. Fasolkę gotuj pod przykryciem do miękkości, czyli 5-15 min. Aby jej nie rozgotować, podczas gotowania wyjmuj pojedyncze strączki i sprawdzaj, czy są już wystarczająco miękkie. Gdy uznasz, że są ugotowane, osącz je na sicie i natychmiast schłodź bardzo zimną wodą, dzięki temu fasolka zachowa intensywny kolor. 3. Do miski przełóż osączoną i ostudzoną fasolkę oraz kiełki; wymieszaj. Posyp warzywa startymi na grubej tarce rzodkiewkami, posyp także pokruszonym białym serem. Całość oprósz solą oraz pieprzem, polej olejem (lub oliwą) i udekoruj gałązkami oregano. Sałatkę podawaj jako przystawkę.
30 minut. Porcja: 150 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie