Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Fasolowy torcik z dżemem"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 681
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 110
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 44
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2711
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 681
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 110
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 44
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2711
Składniki
Czas przygotowania 75 minut. Cena porcji ok. 1,90 zł.
Wartość odżywcza porcji 217 kcal Białko 4 g/Tłuszcz 17 g/Węglowodany 31 g.
Umytą fasolę zalewamy wodą i zostawiamy na noc. Następnego dnia gotujemy, solimy pod koniec, odcedzamy, miksujemy i przecieramy przez sitko.
Żółtka ucieramy ze 100 g cukru. Stopniowo dodajemy po łyżce fasoli, mieszamy. Następnie dokładamy miąższ z wanilii, proszek do pieczenia, migdały i kaszę mannę, wyrabiamy. Ubijamy białka na pianę i łączymy z masą fasolową. Ciasto przekładamy do posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką tortownicy. Pieczemy 35–40 minut w 180oC.
Serek mascarpone miksujemy z cukrem pudrem. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno i łączymy z serkiem. Krem wstawiamy na kilka minut do lodówki. Ostudzone ciasto przekrawamy na trzy placki. Dwa obficie smarujemy dżemem, układamy jeden na drugim. Górę i boki smarujemy kremem, wyrównujemy. Boki posypujemy płatkami migdałów.Źródło: Rewia