Do góry

Dania główne Przepis na:

Faszerowana kalarepka

Przepis dnia 2012-06-04
Faszerowana kalarepka

Autor: JemKorzonki

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 17

Dodano: 30.05.2012

Odsłon: 37502

Inne niż zwykle wykorzystanie kalarepki, wyjątkowa kompozycja smaków, danie niskokaloryczne i efektowne.

Składniki

  • 4 kalarepki 200g kaszy gryczanej ser wędzony żółty, 15 dkg 2 marchewki 4 pieczarki pół cebuli
  • 4 kalarepki, 200g kaszy gryczanej,ser wędzony żółty15 dkg,2 marchewki,4 pieczarki,pół cebuli
  • świeże oregano, szczypiorek, kolendra pieprz, zmielone suszone pomidory lub fit-up do makaronów Kamisu sól
  • świeże oregano, szczypiorek, kolendra pieprz, zmielone suszone pomidory lub fit-up do makaronów Kamisu, sól
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Gotujemy kaszę gryczaną w lekko osolonej wodzie, tak żeby kasza była miękka ale mokra. Jeśli odparuje nam cała woda trzeba jej dolać. W przeciwnym razie po zapieczeniu kasza będzie niemiłosiernie sucha.

  2. Kalarepki obieramy i gotujemy w całości ok. 15 minut, muszą być chrupkie. W tym czasie ścieramy marchewki, cebulę i pieczarki na grubej tarce i dusimy w rondelku z minimalną ilością wody ok 5 minut,dodajemy trochę sera, też startego na tarce, pieprz i zieleninę. Gdy ugotowane kalarepki przestygną, ścinamy im wierzch- na przykrywkę. Następnie drążymy,zostawiając ściankę grubości ok. centymetra. Ja to zrobiłam łyżeczką do robienia kulek.Było łatwo. W wydrążone kalarepki wkładamy farsz z marchewek i pieczarek, przykrywamy odkrojoną częścią.. Do naczynia do zapiekanek, lub dowolnego żaroodpornego, wykładamy kaszę gryczaną, posypujemy suszonymi pomidorami. Możemy tu też dodać środki kalarepek, posiekane oczywiście, drobniutko. Na kaszy układamy kalarepki i posypujemy wierzch resztą startego sera. Zapiekamy, aż ser się zrumieni. Przed podaniem posypujemy zieleniną i świeżo zmielonym pieprzem.. Ja miałam też kwiatki szczypiorku. Można też dodać po kawałeczku masła na każdą kalarepkę.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

pezetuk 04 czerwca 2012 Bardzo ciekawy przepis i wypróbuję na pewno. Trafia do ulubionych i pozdrawiam :)

7 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

marysia11082 03 czerwca 2012 OJ, MUSZĄ BYĆ PYSZNE,DO ULUBIONYCH NO A DLA CIEBIE 5 .

7 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń