Do góry

Dania główne Przepis na:

Faszerowana papryka

Faszerowana papryka

Autor:

Przepisów i artykułów: 1545 Ocena: 13227

Dodano:

Odsłon: 1

Sprawdzony przepis na "Faszerowana papryka"

Składniki

  • 8 strąków papryki
  • 10 dag ryżu
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 30 dag mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
  • 1 średnia cebula
  • 10 dag pieczarek
  • 10 dag startego sera żółtego
  • np. gouda
  • 2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • 1 łyżeczki ostrej mielonej papryki
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
  • 4 łyżeczki posiekanego koperku
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Z papryk odetnij górne części, usuń gniazda nasienne, dokładnie opłucz pod bieżącą wodą. Cebulę drobno posiekaj. Pieczarki umyj, pokrój w kostkę. Ryż ugotuj zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. 2. Na patelni rozgrzej olej, zeszklij cebulę. Następnie dodaj pieczarki i smaż póki cały płyn nie odparuje. Warzywa przełóż do innego naczynia. Na tej samej patelni, w niewielkiej ilości oleju, usmaż mięso. Po 5 minutach dodaj koncentrat pomidorowy, mielone papryki i duś całość jeszcze 3 min. 3. Gdy mięso wystygnie, dodaj do niego ryż, cebulę oraz pieczarki i dokładnie wymieszaj. Tak przygo- towanym farszem napełnij wszystkie papryki. 4. Do naczynia żaroodpornego wlej szklankę wody i ułóż papryki. Piecz w temperaturze 180° C przez ok. 40 min. Na 10 minut przed końcem pieczenia, papryki posyp startym żółtym serem. Po upieczeniu paprykę udekoruj koperkiem i podawaj ze świeżym pieczywem lub ziemniakami.

  2. (bez czasu oczekiwania): 40 minut. Porcja: 380  kilokalorii.

    Źródło: Świat i Ludzie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń