Do góry

Dania główne Przepis na:

Faszerowana pierś z kurczaka.

Faszerowana pierś z kurczaka.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 6

Dodano:

Odsłon: 923

Aromatyczna piers z kurczaka z farszem szpinakowym z serem feta.

Składniki

  • 6 x pojedyńcze piersi z kurczaka
  • Szpinak mrożony (opakowanie - 450g)
  • 2 x średnia cebula
  • 3 x ząbek czosnku
  • 150g sera feta
  • Oliwki
  • Masło
  • Sól
  • Pieprz
  • Tymianek
  • Olej
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Piersi z kurczaka myjemy w zimnej wodzie i osuszamy. Następnie nacinamy każdą pierś wzdłuż aby przygotować kieszonkę na farsz. "Luźną" cienką część piersi odcinamy i odkładamy aby później zamknąć kieszonkę.

  2. Cebulę siekamy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i 10-15 oliwek zielonych. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy mrożony szpinak. Całość podsmażamy/dusimy aż odparuje woda a całość nabierze kleistości. Na koniec dodajemy pokruszony ser feta i doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy do rozdrobnienie sera.

  3. Każdą z piersi opruszamy z obu stron solą pieprzem i tymiankiem. Do każdej kieszonki upychamy farsz łyżeczką a wierzch kieszonki zakrywamy odciętym kawałkiem piersi. Zamykamy kieszonki wykalaczkami i układamy na blasze. Całość pieczemy w temp. 180 stopni 30-50 min w zależności od wielkości piersi.

  4. Na koniec pieczenia ustawiamy dodatkowo 20-30 min termoobieg aby piers się przyrumienila. :) Podawać najlepiej na gorąco. SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń