Do góry

Śniadania Przepis na:

Faszerowane jajka

Faszerowane jajka

Autor:

Przepisów i artykułów: 274 Ocena: 1816

Dodano:

Odsłon: 12555

Pyszne jajeczka z różnymi nadzieniami. Idealna propozycja na Wielkanocne śniadanie lub inną okazję.

Składniki

  • Jajka faszerowane mascarpone i anchois:
  • Jajka - 8 szt.
  • Mascarpone - 4 łyżki
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Lubczyk - gałązka
  • Anchois - 4-5 szt.
  • Parmezan - łyżka startego
  • Majonez - 3 łyżki
  • Koperek - pół pęczka
  • Sól, pieprz - do smaku
  • Kawior - do dekoracji
  • Jajka faszerowane mascarpone i rzodkiewką:
  • Jajka - 5 szt.
  • Mascarpone - 125 g
  • Śmietana - 1 łyżka
  • Rzodkiewka - pęczek
  • Koperek - pęczek
  • Sól, pieprz - do smaku
> 6 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Jajka faszerowane mascarpone i anchois

    Jajka gotujemy na twardo, studzimy w zimnej wodzie. Obieramy ze skorupek, przekrawamy na pół. Wydrążamy żółtka i siekamy. Czosnek przeciskamy przez praskę. Lubczyk i koperek – 2 gałązki siekamy. Anchois odsączamy i kroimy na drobne kawałki. Anchois, połowę posiekanych jajek, 2 łyżki mascarpone, parmezan, koperek, 2 łyżki majonezu majonez blendujemy na gładką masę, doprawiamy pieprzem. Faszerujemy połowę wydrążonych białek. 2 łyżki mascarpone mieszamy z łyżką majonezu, pozostałymi posiekanymi jajkami, lubczykiem i czosnkiem, doprawiamy solą oraz pieprzem. Przekładamy do reszty białek – dekorujemy kawiorem i koperkiem.

  2. Jajka faszerowane mascarpone i rzodkiewką

    Jajka gotujemy na twardo, obieramy, przekrawamy na pół. Wydrążamy żółtka – ścieramy na średnich oczkach tarki, następnie na tych samych oczkach ścieramy rzodkiewkę. Mascarpone łączymy ze śmietaną, żółtkami, rzodkiewkami i drobno posiekanym koperkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Napełniamy jajka. Dekorujemy plasterkami rzodkiewki i koperkiem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń