Do góry

Dania główne Przepis na:

Faszerowane pieczarki portobello (lub zwykłe) - pieczone

Faszerowane pieczarki portobello (lub zwykłe) - pieczone

Autor:

Przepisów i artykułów: 414 Ocena: 6729

Dodano:

Odsłon: 6901

Portobello to odmiana znanej wszystkim pieczarki - większa, bardziej mięsista. Świetnie nadaje się do faszerowania i zapiekania a kupić je można nawet w popularnym dyskoncie. Są intensywniejsze w smaku niż zwykłe pieczarki i zdecydowanie je polecam na przystawkę lub danie główne. Osobiście lubię takie długo pieczone a nie jedynie podpiekane i taki przepis przedstawiam.

Składniki

  • 8 pieczarek portobello
  • 500g mięsa mielonego
  • 100g tartej mozzarelli
  • 50g tartego sera cheddar
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 papryka czerwona
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra olej
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i paprykę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz mięso mielone obsypane solą i przyprawami. Studzimy, mieszamy z posiekaną natką pietruszki, jajkiem i mozzarellą.

  2. Pieczarki portobello myjemy, obieramy, odcinamy nóżki. Układamy je w naczyniu żaroodpornym, przykrywamy, nakładamy dużą ilość farszu, przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 50 minut. Po tym czasie włączamy termoobieg, zdejmujemy folię, pieczarki posypujemy serem cheddar i zapiekamy jeszcze przez 10-15 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

reja7 14 lipca w przygotowaniu pojawia sie jajko...a w skladnikach nie ma...ile tych jajek?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń