Do góry

Dania główne Przepis na:

Faszerowane warzywa

Faszerowane warzywa

Autor:

Przepisów i artykułów: 716 Ocena: 47500

Dodano:

Odsłon: 1836

Typowo letnie danie, gdy na naszej działce pojawia się świeża cukinia, cebula czy kalarepka.

Składniki

  • cukinia 3 szt
  • kalarepa 1 szt
  • cebula 2 szt
  • mięso mielone wieprzowe 1/2 kg (u mnie z łopatki)
  • czosnek 2 ząbki
  • sól, pieprz czarny mielony, kurkuma
  • smalec 1 łyżka
  • tarty parmezan 40g
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Cukinie umyć, każdą przeciąć wzdłuż na połowę, nie obierać ze skórki. Przy pomocy takiej oto łyżeczki (patrz: foto) wydrążyć z cukinii miąższ. Wydrążone cukinie lekko posolić i posypać kurkumą.

    Kalarepę i cebule obrać. Wydrążyć środki, aby powstało miejsce na farsz, wewnątrz posolić.

    Uwaga: Miąższu z cukinii oraz fragmentów wydrążonej cebuli i kalarepki nie wyrzucamy. Zostaną użyte do farszu.

  2. Mięso posolić, doprawić pieprzem, podsmażać na tłuszczu kilka minut. Dodać drobno posiekane fragmenty cebuli i kalarepy, czosnek pokrojony w kostkę, pokrojony miąższ z 2-óch cukinii (reszty użyłam do zrobienia dipu z cukinii). Całość smażyć 10 minut.
    Gotowy farsz przestudzić. Następnie wypełniać nim, przygotowane wcześniej, warzywa.

    Nafaszerowane cukinie, cebule i kalarepę ułożyć na blasze do pieczenia, wyłożonej folią aluminiową (u mnie z konieczności papier pergaminowy, gdyż folia ,,wyszła''). Piec w nagrzanym piekarniku (200 st) przez około 1 godzinę. Pod koniec pieczenia blachę wyjąć, posypać startym parmezanem, ponownie włożyć do piekarnika (dosłownie na 3 minuty).


  3. Upieczone warzywa podawać z ulubionym dipem jogurtowym. U mnie dip z cukinii i cebuli: https://smaker.pl/przepis-dip-z-cukinii,108094.html

  4. Smacznego!

  5. ... jeszcze cebulka faszerowana w przekroju.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Joanna115 29 lipca 2014 już mi smakuje patrząc na zdjęcia:-), bardzo lubię faszerowaną i pieczoną cukinię i inne warzywa:-)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

konhambos 24 lipca 2014 Przepyszne nadziewane warzywa. Równie dobrze smakuja nadziewane baklazany. Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

wegeta 23 lipca 2014 Wspaniałości zrobiłaś. Ja cukinię obieram ze skórki. Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń