Do góry

Dania główne Przepis na:

Faszerowane ziemniaczki

Faszerowane ziemniaczki

Autor:

Przepisów i artykułów: 263 Ocena: 6500

Dodano:

Odsłon: 24669

Smaczne, pieczone ziemniaczki z pysznym farszem.

Składniki

1-2 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ziemniaki dokładnie myjemy (nie obieramy), osuszamy, lekko nakłuwamy widelcem lub nożem. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni, ziemniaki wkładamy bezpośrednio na kratkę w piekarniku i pieczemy 1-1,5 godz w zależności od wielkości.

  2. Po upieczeniu wyciągamy i zostawiamy do ostygnięcia. Następnie przecinamy na pół, delikatnie wydrążamy środek pozostawiając skórki. Środek ziemniaków wrzucić do miski, dodać pokrojoną w kostkę mozzarelle, ketchup i przyprawy. Tak przygotowanym farszem wypełniamy skórki ziemniaków i układamy w naczyniu żaroodpornym.

  3. Całość polewamy ketchupem i wkładamy na 15 min do piekarnika (180 stopni), aby ser się stopił i ziemniaczki podgrzały. Super smakują z mięsem i surówką.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń