Do góry

Dania główne Przepis na:

Faszerowany filet z indyka

Faszerowany filet z indyka

Autor:

Przepisów i artykułów: 1166 Ocena: 10031

Dodano:

Odsłon: 6

Przepis wart wypróbowania: "Faszerowany filet z indyka"

Składniki

  • 1,2 kg fileta z piersi indyka
  • sól, pieprz
  • sok z cytryny
  • szałwia suszona
  • pęczek natki
  • łyżka miodu
  • łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 200 g pieczarek
  • pęczek natki
  • 150 g żółtego sera
  • jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • olej
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. W mięsie wycinamy głęboką, długą kieszeń. Od wewnątrz i na zewnątrz nacieramy mięso solą, pieprzem, szałwią i skrapiamy sokiem z cytryny.

  2. Oczyszczone pieczarki kroimy w plasterki, natkę siekamy, ser kroimy w małą kosteczkę. Pieczarki skrapiamy sokiem z cytryny i smażymy na oleju tak długo, aż odparuje z nich sok. Studzimy. Pieczarki mieszamy z bułką tartą, natką, surowym jajkiem i serem. Przyprawiamy solą i pieprzem.

  3. Farszem napełniamy kieszeń mięsa. Mięso związujemy, formując zgrabną pieczeń. Smarujemy olejem i wstawiamy na około 45 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C.

  4. Na 10 minut przed końcem pieczenia pierś indyczą wyjmujemy z piekarnika i smarujemy miodem wymieszanym z papryką i łyżeczką oleju. Dopiekamy. Pieczeń serwujemy z ziemniakami, frytkami, zieloną sałatą, wiosennymi surówkami itp.

  5. Pieczeń posypmy suszoną żurawiną. Wzbogaci smak indyka.

  6. Czas przygotowania 45 minut. Cena jednej porcji około 6,50 zł

    Źródło: Rewia

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń