Do góry

Desery Przepis na:

Faworki

Przepis dnia 2017-01-24
Faworki

Autor:

Przepisów i artykułów: 124 Ocena: 4093

Dodano:

Odsłon: 50590

Jak zrobić faworki ? Oto szybki, prosty i sprawdzony przepis na faworki tudzież chrusty. Są łatwiejsze w przygotowaniu niż pączki i dlatego są równie popularne w Tłusty Czwartek co pączki.

Składniki

  • 250 gr mąki
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3-4 łyżki gęstej śmietany
  • kieliszek spirytusu
  • szczypta soli
  • oraz olej do smażenia i cukier puder do posypania
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Mąkę mieszamy z szczyptą soli i cukrem pudrem
    Dodajemy żółtka i nadal przy pomocy noża mieszamy
    Teraz pora na kieliszek spirytusu - tylko bez degustacji :)
    I śmietana, dajemy 3 łyżki a 4 dodajemy gdyby ciasto było zbyt suche
    Tutaj kończy się pomoc noża, resztę wyrabiamy ręcznie
    Wyrobione ciasto tłuczemy - panie używają wałka a panowie tłuczka :)
    Kończymy po drugim bólu ręki
    Ciasto formujemy w kulkę i zawinięte w folię odpoczywa 30 minut
    Wypoczęte ciasto dzielimy na 4 porcje i wałkujemy na grubość ok 1 mm
    Wycinamy paski o ok 3 cm szerokości i 10 cm długości
    Nacinamy po środku i przez powstały otwór przeplatamy jeden z koncy
    Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano
    Samo smażenie trwa kilka chwil więc nie robimy nic innego :)
    Nadmiarem tłuszczu na faworkach karmimy ręcznik papierowy
    Posypujemy cukrem pudrem i smacznego

    Na poniższym filmie wszystko dokładnie pokazane:

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń