Do góry

Desery Przepis na:

Faworki na piwie

Przepis dnia 2018-01-15
Faworki na piwie

Autor:

Przepisów i artykułów: 91 Ocena: 1083

Dodano:

Odsłon: 3379

Karnawał już się zaczął, pora więc sięgnąć po karnawałowe przysmaki. Kruche, delikatne faworki na piwie z pewnością staną się hitem nie tylko imprezowym

Składniki

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 5 żółtek ( z dużych jajek)
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1/5 szklanki jasnego piwa
  • 1/3 łyżeczki soli
  • tłuszcz do smażenia (najlepiej smalec)
  • cukier puder do oprószenia
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, wbijamy żółtka, dodajemy śmietanę a na końcu piwo. Zagniatamy ciasto. Jeśli będzie nam się przyklejać do rąk musimy wyrabiać je nieco dłużej. Gotowe ciasto formujemy w kulkę, zawijamy w folię i wkładamy na godzinę do lodówki.

  2. W dość szerokim garnku roztapiamy smalec.

  3. Po godzinie ciasto wyjmujemy z lodówki. Ciasto dzielimy na części i każdą z nich rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy bardzo cienkie płaty ( u mnie ok 1 mm). Radełkiem lub nożem kroimy je na paski (ok 6-7 cm). Na środku każdego paska robimy otwór, przez który przeplatamy jeden brzeg paska). Faworki wrzucamy partiami na rozgrzany tłuszcz. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

  4. Ostudzone faworki posypujemy obficie cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń