Do góry

Desery Przepis na:

faworki staropolskie dziada i baby….

Przepis dnia 2016-01-31
faworki staropolskie dziada i baby….

Autor:

Przepisów i artykułów: 513 Ocena: 17723

Dodano:

Odsłon: 30919

smaczne faworki na tłusty czwartek ;)

Składniki

  • 3 szklanki mąki
  • 5 żółtek
  • 2 łyżki octu
  • szczypta soli
  • 1 śmietana (200g) 22 lub 18%
  • do smażenia: smalec
  • cukier puder do posypania
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wymieszać wszystkie składniki i zagnieść gładkie ciasto. Wybić drewnianym wałkiem, zawinąć w ściereczkę i schłodzić przez ok. 1 godzinę.

  2. Następnie podzielić na kilka części – te, których nie wałkujemy, trzymamy pod ściereczką, żeby ciasto nie wysychało. Wałkować jak najcieniej podsypując niewielką ilością mąki.

  3. Formować faworki: ciasto pociąć na paski , w środku wzdłuż naciąć ostrym nożem i koniec faworka przewlekać przez środek nacięcia.

  4. Smażyć w gorącym, głębokim tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Faworki błyskawicznie się smażą, ledwo co włożymy a już trzeba odwracać wiec polecam najpierw wszystkie zrobić potem smażyć. Osączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku, posypać cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń