Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Faworkowe róże"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 274
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 274
Składniki
Do przesianej mąki dodaj żółtka, sól, śmietanę, proszek do pieczenia i spirytus. Zagnieć ciasto.
Rozwałkuj i złóż na pół. Powtórz tę czynność kilkakrotnie. Ciasto zawiń w folię i włóż do lodówki na 30 min.
Rozwałkuj bardzo cienko (dobrze wyrobione ciasto nie przykleja się do stolnicy). Z ciasta wykrawaj po 3 krążki różnej wielkości. Każdy natnij na brzegu w kilku miejscach. Zlepiaj je po trzy tworząc róże, dociskaj w miejscu sklejenia.
Środki posmaruj białkiem. W głębokiej patelni rozgrzej tłuszcz. Na gorący wrzucaj porcjami róże. Smaż je z obu stron. Wyjmuj na bibułę.
Gotowe róże oprósz cukrami i udekoruj wisienkami.
Czas przygotowania: 45 minut 476 kcal/1 porcjaŹródło: Tele Tydzień