Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Filet z kurczaka z jabłkami i czerwonym winem"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 189
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 189
Składniki
Filet z kurczaka umyj, osusz, usuń kości mostkowe i pokrój na dosyć duże kawałki. Każdy lekko rozbij. Oprósz mięso solą, pieprzem oraz papryką. Nakryj i odstaw na kilka minut.
Na patelni rozgrzej masło (wlej łyżkę oleju, aby się nie przypalało) i porcjami obsmaż mięso.
Jabłka umyj, obierz i pokrój w kostkę. Włóż do mięsa. Podlej winem i gotuj aż odparuje nadmiar płynu, a sos stanie się gęsty. Włóż łyżkę miodu i duś razem około 15 minut na małym ogniu.
Mąkę rozmieszaj z połową szklanki wody. Zalej mięso i gotuj, aż sos zgęstnieje. Jeszcze raz przypraw do smaku solą, pieprzem, papryką. Przed podaniem posyp posiekaną natką. Taki kurczak najsmaczniejszy jest podany z ryżem.
Czas przygotowania 40 min, ilość porcji 8, cena za porcję 3,70 złŹródło: Chwila dla Ciebie