Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Flaczki po warszawsku"
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 557
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 557
Składniki
Flaki starannie oczyść, dokładnie umyj i zalej wrzątkiem. Gotuj przez około kwadrans. Następnie odcedź.
Rosół (lub bulion) doprowadź do wrzenia. Zalej nim flaki. Gotuj je na małym ogniu przez ok. 2 godz. z zielem ang. i liściem laurowym. Jeśli zauważysz, że rosołu znacznie ubywa, uzupełniaj go gorącą wodą. Flaczki gotuj, aż staną się miękkie. Po ugotowaniu flaki pokrój na cienkie paseczki i wrzuć je z powrotem do rosołu.
W rondelku, w niewielkiej ilości wody, ugotuj umyte, obrane i pokrojone w słupki jarzyny: seler, por, marchewkę i pietruszkę z dodatkiem łyżki masła. Gdy warzywa staną się miękkie, dodaj je do flaczków.
Cebulę obierz, pokrój w dość drobną kostkę i uduś na maśle. Następnie dodaj do niej mąkę i zrób zasmażkę, rozprowadzając ją niewielką ilością rosołu z gotowania flaczków.
Tak przygotowaną zasmażkę wlej następnie do flaczków, po czym dopraw je, dodając przyprawy w ilości zgodnej z upodobaniami. Na koniec posól potrawę i gotuj jeszcze na małym ogniu przez około 20 minut. Flaczki po warszawsku podawaj z białym pieczywem.Źródło: Świat kobiety