Do góry

Dania główne Przepis na:

Flaczki po warszawsku

Flaczki po warszawsku

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28005

Dodano:

Odsłon: 13

Sprawdzony przepis na "Flaczki po warszawsku"

Składniki

  • 1
  • 5 kg flaków wołow
  • wyparzonych i oczyszczonych
  • 2 l rosołu (bulionu)
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • pół selera
  • 2 pory
  • 1
  • 5 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • cebula
  • po łyżeczce: miel. imbiru
  • gałki muszkat
  • pieprzu
  • kolendry
  • kminku
  • ziele ang
  • liść laur
  • sól
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Flaki starannie oczyść, dokładnie umyj i zalej wrzątkiem. Gotuj przez około kwadrans. Następnie odcedź.

  2. Rosół (lub bulion) doprowadź do wrzenia. Zalej nim flaki. Gotuj je na małym ogniu przez ok. 2 godz. z zielem ang. i liściem laurowym. Jeśli zauważysz, że rosołu znacznie ubywa, uzupełniaj go gorącą wodą. Flaczki gotuj, aż staną się miękkie. Po ugotowaniu flaki pokrój na cienkie paseczki i wrzuć je z powrotem do rosołu.

  3. W rondelku, w niewielkiej ilości wody, ugotuj umyte, obrane i pokrojone w słupki jarzyny: seler, por, marchewkę i pietruszkę z dodatkiem łyżki masła. Gdy warzywa staną się miękkie, dodaj je do flaczków.

  4. Cebulę obierz, pokrój w dość drobną kostkę i uduś na maśle. Następnie dodaj do niej mąkę i zrób zasmażkę, rozprowadzając ją niewielką ilością rosołu z gotowania flaczków.

  5. Tak przygotowaną zasmażkę wlej następnie do flaczków, po czym dopraw je, dodając przyprawy w ilości zgodnej z upodobaniami. Na koniec posól potrawę i gotuj jeszcze na małym ogniu przez około 20 minut. Flaczki po warszawsku podawaj z białym pieczywem.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń