Do góry

Dania główne Przepis na:

Forszmak lubelski

Forszmak lubelski

Autor:

Przepisów i artykułów: 2107 Ocena: 47111

Dodano:

Odsłon: 11873

Tradycyjne i popularne na Lubelszczyźnie danie jest rodzajem gulaszu z dodatkiem ogórków kiszonych. Często można spotkać wersje z pieczarkami i kolorową papryką. U mnie w wersji "podstawowej".

Składniki

  • 500 g karkówki wieprzowej
  • 200 g kiełbasy wędzonej
  • 3 ogórki kiszone
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 100 ml przecieru pomidorowego
  • 3 łyżki oleju
  • łyżka mąki
  • sól ,pieprz
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mięso kroimy w paski i smażymy na dwóch łyżkach oleju.

  2. Kiełbasę kroimy w kostkę.

  3. Cebulę kroimy w piórka.

  4. Ogórki obieramy i kroimy w kostkę.

  5. Kiełbasę ,cebulę wrzucamy do mięsa ,smażymy aż cebula się zeszkli. Zalewamy bulionem ,dodajemy liście laurowe i ziele angielskie ,zagotowujemy i dusimy 45 min na małym ogniu.

  6. Następnie dodajemy ogórki ,przecier pomidorowy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dusimy jeszcze 15 min.

  7. Z pozostałej oliwy sporządzamy zasmażkę ,rozprowadzamy odrobiną wody i dodajemy do całości ,dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą ,pieprzem. Zagotowujemy i zdejmujemy z ognia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

newsweek 28 marca 2017 Nigdy jeszcze nie jadłem forszmaku, ale wygląda na to, że stanie się jedną z moich ulubionych potraw :-) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

danutka88 21 stycznia 2015 u mnie to się nazywa bogracz 3 rodzaje mięsa tylko papryka jeszcze do tego i chili

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Jagoda50 21 stycznia 2015 Bardzo lubie forszmak i robie tak samo.Pyszne danie.

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Ewaaa 21 stycznia 2015 czaję się na niego od wielu miesięcy, muszę zrobić koniecznie !

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

renka 21 stycznia 2015 Chętnie wypróbuję,również w wersji wzbogaconej mimo że jestem z lubelszczyzny to w moim regionie nie było znane i popularne -)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń