Do góry

Zupy Przepis na:

Francuska zupa krem

Francuska zupa krem

Autor:

Przepisów i artykułów: 153 Ocena: 3860

Dodano:

Odsłon: 2577

Pyszna, zdrowa, lekkostrawna i ekspresowa w wykonaniu warzywna zupa krem. Źródło witamin i minerałów mających dobroczynne działanie na wygląd skóry, włosów i paznokci:)Przepis kuchni francuskiej.

Składniki

  • 0,5 l wody
  • 2 średnie ziemniaki
  • 1 mały por - biała część
  • 1 duża marchewka
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • kilka gałązek lubczyku
  • sól
  • pieprz
  • pietruszka lub kolendra do posypania (świetnie też smakuje posypana prażonymi pestkami dyni, ale akurat nie miałam)
1-2 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Warzywa oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki.
    W garnku zagotować 0,5 l wody, wrzucić ziemniaki, marchew, po chwili por. Posypać pieprzem i odrobiną soli, dodać sok z cytryny oraz kurkumę. Garnek przykryć pokrywką i gotować do miękkości warzyw.

  2. Następnie dodać lubczyk, płatki owsiane i oliwę. Gotować jeszcze ok. 7 minut. Całość zmiksować na krem. Jeśli zupa jest za gęsta można dodać odrobinę wrzątku. Rozlać na talerze i posypać zieleniną lub prażonymi pestkami dyni.

    Zupy nie należy nadmiernie solić, gdyż chodzi o to aby czuć jej naturalny aromat. Ponadto jak wiadomo sól nie służy zdrowiu:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń