Do góry

Dania główne Przepis na:

Francuskie placki z cukinii

Przepis dnia 2018-07-07
Francuskie placki z cukinii

Autor:

Przepisów i artykułów: 399 Ocena: 11628

Dodano:

Odsłon: 2186

Te pyszne złote smażone placki robione są z tartych cukinii doprawionych ziołami i serem. Są bardzo proste i smaczne, a do tego maja przepiękny zielony kolor i są super odmianą dla smażonych placków z ziemniaków.

Składniki

  • 800 g cukinii (u mnie 3 małe)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki poszatkowanej natki pietruszki
  • 1 łyżka świeżego tymianku
  • 100 g sera żółtego gouda
  • 2 jajka
  • 150 g bułki tartej
  • 50 g mąki pszennej do panierowania
  • sól i pieprz
  • olej kokosowy do smażenia
> 6 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Cukinie trzemy na tarce o drobnych oczkach. Startą odciskamy z soku.

  2. Do odciśniętej cukinii dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, bułkę tartą, starty na drobnych oczkach żółty ser, jajka i przeciśnięty przez praskę czosnek.

  3. Następnie dodajemy natkę pietruszki, tymianek i doprawiamy sola i pieprzem.

  4. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy. Z tak przygotowanej masy formujemy okrągłe kotleciki (jak mielone) i obtaczamy je w mące.

  5. Placki smażymy na rozgrzanym oleju, ale nie na zbyt mocnym ogniu.

  6. Smażymy z obu stron na złoto - brązowy kolor.

  7. Podajemy na gorąco z ulubionym sosem i lekką sałatką.

  8. Smacznego !!!

  9. ;-D

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (19)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń